Živogošće Porat

DOBRODOŠLI U ŽIVOGOŠĆE PORAT!

Makarska rivijera

Živogošće Porat

Na južnom dijelu Makarske rivijere u podnožju Biokova smješteno je Živogošće. Sastoji se od tri manja, nepovezana mjesta na obali: Porat – Mala Duba – Blato koji su povezani šetnicom uz more (lungo mare) dužinom od 6 km i cijela je osvijetljena solarnom rasvijetom. Živogošće je naseljeno od ilirskih i rimskih vremena. Poznati Licinijanov epigram iz 474. g. sastavljen od 16 latinskih heksametara – najljepši primjerak klasične literature – uklesan u živoj stijeni iznad izvora Pokrivenice na obali mora. Njime rimski kvestor Licinijan slavi izvor «slatke vode», koja i sada tamo teče.


Kao naselje Živogošće se prvi put spominje sredinom 13 st.

Živogoški franjevački samostan, utemeljen 1616 godine, bio je više stoljeća središte duhovnog života i pismenosti ovog kraja, s bogatom bibliotekom i vrijednim umjetničkim djelima.


Prirodne ljepote maslinika i borove šume, koji su se nadvili nad sitno šljunkovite plaže, 6 km međusobno povezanih plaža, čisto i nezagađeno more, a sve to smješteno u podnožju visoke planine, vrh Sutvid 1155 m, daje turistima poseban ugođaj i užitak boravka.REKREACIJA

Postoji puno mogućnosti za bavljenje sportom i rekreaciju, zahvaljujući idiličnom položaju mjesta, uz samu obalu mora u podnožju velebne planine Biokovo.Uz niz sadržaja na sportskim terenima poput tenisa i boćanja, tu su i biciklistička i planinarska staza, a popularni su i sportovi na moru.

Ljubitelji romantičnih šetnji odabrati će šetnicu uz more u obližnjoj Podgori, dok će avanturisti odabrati Park prirode Biokovo sa svojim poučnim stazama.Tu su također i dvije manje lučice za prihvat i vezivanje nautičara.

BICIKLISTIĆKA STAZA ŽIVOGOŠĆE-25.5 KM

Više informacija: www.dalmatia-bike.com/staze/igrane-zivogosce-tour/IZLETI

Turistički ured i turističke agencije u Živogošću, turistima nude mogućnost odlaska ne jednodnevne izlete u okolna mjesta te brodom na otoke.U svakom naselju postoje niz kvalitetnih restorana, trgovine, barova te rekreacija na moru.Planina Biokovo pruža brojne mogućnosti za planinarenje i posjet Skaywalk Biokovo